Mladí Trenčianski kuchári budú variť chutnejšie

0

Projekt „Obslúžime aj anglického kráľa,“ spája teóriu s praxou. Študenti Strednej odbornej školy majú ambície stať sa uznávanými kuchármi vo svojom odbore. Pomôže im v tom obrovská zmena v prístupe k vzdelávaniu a lepšej uplatniteľnosti na trhu práce. Aká sa dozviete v reportáži.
Školský závod Gastrocentrum zapol sporáky v roku 1987. Gastro, ako ho volajú domáci, varí poctivé jedlá za prijateľné ceny. Mekka trenčianskych kuchárov sa od vzniku veľmi nezmenila.
Mladých kuchtíkov zaúčali babky a mamy čistením zeleniny či šúľaním rezancov. Tajomstvá domácej kuchyne si študenti prehlbujú pod vedením majstrov. Päťku za nespoluprácu si podľa nich zaslúži štrajkujúca technika.
Okrem kuchynského náčinia či výťahu, pribudnú do Gastra cukráreň a elektronický systém objednávania jedál.
Počas rekonštrukcie sa študenti z vyučovania neulejú , zabezpečia im náhradnú prax. Či sa po nich obzrú niekoľko hviezdičkové reštaurácie závisí iba od ich šikovnosti.
Nový projekt rekonštrukcie sa začne variť budúci rok. Predpokladané náklady sú 2,53 milióna a väčšia časť bude hradená z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
Lucia Nagyová – Trenčiansky terajšok

Zdieľaj.

Príspevky sú uzamknuté.